Специфика при охрана на земеделски обекти

Цели райони в страната разчитат на препитание от реализацията на земеделска продукция. По време на криза и в разгара на сезона за прибиране на селскостопанската реколта търсенето на охранителни услуги се повишава, защото расте броят на кражбите. Както и в „градски“ условия, и тук крадците се делят на организирани групи и такива, за които кражбата е начин за препитание. Обикновено по-тежките случаи на престъпни посегателства са свързани със стоки, чиято реализация е по-лесна. Такива са хербицидите (и поради високото им цена), някои изкуствени торове, препарати, семена и др. Те обикновено се съхраняват в складови помещения, чиято охрана не се различава по методи от охраната на какъвто и да е друг склад.
За разлика от повечето обекти за охрана, селскостопанските са с огромна площ. А когато трябва да се охраняват много декари, трябват и повече хора, и повече автомобили. Чести са случаите, когато в блоковите пространства се навлиза с каруци, било за косене на пшеница непосредствено преди жътва, или пък за изваждане и изнасяне на картофи… Нарушителите често когато бъдат хващани, проявяват агресия и по никакъв начин не искат да се подчинят на собствениците на реколтата. Спецификата на обектите изисква добро познаване на средата, на традициите, дори изграждане на лични контакти с цел превенция. 

Формиране на отряди за охрана на земеделските земи

Все по-често собственици на земи, ползватели и арендатори се обръщат към частните охранителни фирми за наемане на мобилни групи за осигуряване на 24-часова охрана на земеделските площи. Крупните производители са категорични, че сумата, която заплащат за услугата е в пъти по-малка от загубите, които търпят от кражби и човешко вмешателство при унищожаването на реколтата.  

Нека се поучим от миналата година 

Това са само два цитата от миналогодишната преса за кражба на земеделска продукция 

„Започнаха кражбите на земеделска продукция. Първият по-крупен случай, който разбрахме, е за Търнене, където е откраднато голямо количество слънчоглед. Новината потвърди и кметът на Търнене Венко Найденов. Той ни поясни, че предимно крадците са дисевишки роми, които отмъкнали слънчогледа на местен производител. Двете съседни села били еднакви по големина, но в Дисевица имало повече роми. Имало готова и царевица, но този производител имал охрана и царевицата не е открадната. Задигнатият слънчоглед не е малко, извозвали са го с каруци нощем, поясни Найденов. Открадната реколта се давала на животните за храна. Нападения над хора нямало, слава Богу.„ 

„Фермери от цялата страна сигнализират за все по-нагли кражби на земеделска продукция от полето. Масово се крадат царевица, слънчоглед и плодове, особено в малките стопанства, които не разполагат със собствена охрана. Пред БГНЕС производители от старозагорското село Дъбово съобщиха, че в рамките на десетина дни нашественици са обрали на зелено жълтите цветове на слънчогледите, които са предали в местните пунктове за билки. Цветовете се използват в козметиката и фармацията и се изкупуват, поясниха фермери. Производители от Новозагорско съобщиха пред Farmer.bg, че подобни набези има и в царевичните ниви, където млечните кочани се обират по нощите, за да се продават като варена царевица в близките градове.” 

Сега е моментът да предприемете мерки за повишаване сигурността на Вашия бизнес.