Приложение на GSM-технологии за охрана

Наличието на над 90% GSM-покритие на територията на страната е предпоставка за изграждане на системи за известяване при външно умишлено (най-често зловредно) въздействие. Идеята е да се направи система с датчици, чрез които на определен мобилен номер ще се изпраща мигновено сигнал. Разбира се, подобна система не може да замени по никакъв начин професионалната охрана, защото получаването на сигнала е само едната страна на превенцията. Много по-важна е другата страна – реакцията срещу потенциалните нарушители, а това определено не е работа за всеки. Все пак, ако искаме да пестим средства, или става дума за имот, или имущество, в отдалечен от населено място район, и сигналът върши работа.

Системата, базирана на GSM работи като самостоятелно устройство. Захранването ? е с 12V постоянно напрежение и трябва да включва резервен акумулатор. Той се налага особено за места, където електрозахранването е с чести прекъсвания (вилни зони, градини и пр.). Един от датчиците в този случай би било добре да е свързан с изпращане на sms за отпаднало захранване, или изтощен акумулатор. По принцип вградените в комплектите литиево-йонни батерии издържат около 3 часа без външно захранване.

Честотата на сигнала е 900/1800 MHz е в зависимост от предлаганата от оператора. GSM известяването може да бъде не само до един, но и до повече номера. Това е функция, която е в зависимост от вида на закупената предплатена карта и се предлага от всички мобилни оператори у нас. Видът на известяването може да бъде чрез позвъняване, или SMS. Има възможност за включване в комплекта на звукова сирена, външно монтирана.