Как да се предпазим от най-често срещаните телефонни измами?

Телефонните измами нанасят материални щети и емоционални травми у потърпевшите. Схемите засягат близки и роднински връзки и целият спонтанни реакции,поради което жертвите на телефонна измама не успяват да вникнат в случващото им се. 

Най-разпространени схеми на телефонни измами:

Извършителите се обаждат на случаен принцип. В най-честите случаи те се представят за роднина или полицейски служител. Най-разпространените измами протичат по следните начини:

- тежко пострадал роднина, за което е необходимо да се направи скъпоструваща операция;
- заразени близки и роднини с птичи/свински грип и искане на пари за скъпоструващи ваксини;
- предизвикано автопроизшествие от близък роднина с починал човек, често малко дете;
- провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която  да послужи за задържане на нарушителите;
- нужда от пари за освобождаване на колетна пратка;
- закупване на ваучери във връзка с печалба от томбола на голям магазин;
- нужда от преводач.
Основният съвет към гражданите е:
Не давайте пари на непознати хора при никакви случаи!

- Не се доверявайте на непознати лица и не предоставяйте на лични данни по телефона.
- Запазете самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за ваш роднина, изпаднал в беда.
- Ако все пак имате съмнение, че се обажда ваш близък, първо опитайте да се свържете с него или с друг роднина чрез свой съсед или познат.
-Ако получите обаждане обаждане от човек, който се представя за ваш близък, му задайте въпрос, отговорът на който не би трябвало да е известен на непознати лица – например рождена дата, населено място и т.н.
- В случай, че получите такова обаждане и се направи опит за извършване на телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел.112. Чести след своевременно подаден сигнал извършителите много бързо са задържани от органите на полицията.
- При този вид престъпления е необходимо да разговаряте и да предупреждавате по-възрастните си родители за подобни престъпни схеми, на които случайно могат да станат жертва. Не отговаряйте на текстови съобщения със съдържание ,,Честито печелиш 5000$, обади ми се спешно’’, ’’Спешно обади се’’ и други с аналогичен текст, изпратени от непознати номера от чужди държави.