Издават европейски паспорт за огнестрелно оръжие и за българи

Издават европейски паспорт за огнестрелно оръжие и на български граждани, съобщава news.ibox.bg. Това става с пускането в експлоатация на новосъздадения Единен автоматизиран регистър по контрола на общоопасните средства. Така вече е възможно отпечатването на европейски паспорт за огнестрелно оръжие. Документът ще бъде издаван от  Главна дирекция “Национална полиция”.

Благодарение на този паспорт българските граждани, които имат покана за спортно събитие или за ловен туризъм, ще имат възможност да пътуват из страните в ЕС със законно притежаваното си оръжие.

Това съобщи по време на представянето на ЕАР-КОС началникът на отдел “Охранителна дейност, лицензи и разрешителни режими” при ГД “Национална полиция” комисар Божидар Василев.

Той отбеляза, че с пускането на регистъра на практика изпълняваме всички дейности по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и по поетите от България задължения по Директива 91/477/ЕС и Директива 93/15/ЕС и за контрол и подпомагане на работата по чл.91 от Конвенцията за прилагане на Споразумението от Шенген.

Комисар Василев поясни, че със старта на регистъра започва и издаването на нови образци бланки на документите за пренасяне на оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Както международният паспорт, така и останалите документи са снабдени с множество вградени защити срещу евентуални злоупотреби.